PARLIAMENT PRECINCT AND NEW ASSEMBLY – CAPE TOWN, SOUTH AFRICA

This project, commissioned by the National Department of Public Works of the Republic of South Africa, involved generating a space planning strategy on behalf of the National Parliament. A comprehensive audit of existing Parliamentary facilities, as well as a study of the manner in which these spaces were used was carried out to fully assess whether spaces were being used efficiently and uncovered where the space allocation was inadequate for particular parliamentary functions and requirements.
Following on from the space audit, opportunities for expansion both within its existing campus and its surrounding context were explored through a design proposal.
This design reflects the shift from autocracy to a multi party democracy through an increased public face of the South African Parliament. It included a gateway that connected the historic existing buildings to its future extensions as well as a banquet hall reflecting a strong African heritage and aesthetic.

project undertaken in the capacity of senior architect at mma architects